KunstKoop Mondriaan fonds

Vanaf januari 2017 kunt u voortaan ook bij Kunsthuis LOOF een kunstwerk aankopen via de kunstkoop van het Mondriaan Fonds.

KunstKoop MondriaanfondsKunstKoop Mondriaanfonds

100% kunst 0% rente

Met de KunstKoop van het Mondriaan Fonds kunnen particulieren hedendaagse kunst en vormgeving op afbetaling kopen bij ruim 120 galeries verspreid over Nederland zonder dat zij rente hoeven te betalen. Als u een renteloze lening afsluit via de KunstKoop betaalt u namelijk niet het totaalbedrag ineens, maar lost u af in maandelijkse termijnen. Het Mondriaan Fonds neemt de rente voor zijn rekening.

 • De regeling geldt voor kunstwerken (minimumprijs 750 euro) die gemaakt zijn ná 1945 door nog levende kunstenaars.
 • De lening bedraagt maximaal 7.500 euro per kunstwerk. Kost het kunstwerk meer, dan voldoet de koper het resterende bedrag zelf.
 • De aanbetaling bedraagt minimaal 10 procent van de prijs, met een maximum van 450 euro. Voor werken met een kostprijs boven 7.950 euro gelden hogere aanbetalingen.
 • De looptijd van de lening is maximaal drie jaar. Er kan altijd zonder extra kosten vervroegd worden afgelost.
 • De koper betaalt minimaal 22,50 euro per maand aan aflossing.
 • ABN AMRO bepaalt of de lening wordt toegekend. Toetsing en registratie van de lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel maken deel uit van de procedure.
 • Kunst in oplage zoals zeefdrukken en litho’s moet aan bij de galeriehouder bekende eisen voldoen.
 • Twee grenzen kunnen niet overschreden worden: de regeling is van toepassing voor particulieren in de leeftijd van 18 tot 75 jaar.

Hoe werkt het?


KunstKoop in vier stappen

 1. U besluit om een kunstwerk te kopen in een galerie die deelneemt aan de KunstKoop.
 2. U sluit met de galeriehouder een koopovereenkomst en doet een aanbetaling.
 3. Daarna verzendt u het aanvraagformulier voor de lening naar ABN AMRO. Die bericht u of de lening wordt verstrekt. Als dit het geval is, ondertekent u het leencontract.
 4.  ABN AMRO betaalt het totaalbedrag van de lening dan rechtstreeks aan de galerie. De rente van de lening wordt voor u door het Mondriaan Fonds aan ABN AMRO betaald.

Voorbeeld
In de onderstaande tabel staan een aantal voorbeelden van maandelijkse aflossingen. Wanneer voor een andere looptijd wordt gekozen, dan kan het totaalbedrag van de lening gedeeld worden door het aantal maanden dat de lening loopt. De maandelijkse aflossing bedraagt minimaal € 22,50.

Rekenvoorbeeld KunstKoop Mondriaanfonds